Christel-R

Artisjok

Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijs-groene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem (het ‘hart’ genoemd) groeit een soort harig ‘hooi’. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan. Laat je een artisjok doorgroeien? Dan gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem. Mooi om te zien, maar een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar.

HOE BEWAAR IK ARTISJOK?

Een artisjok droogt gemakkelijk uit. Wikkel een artisjok daarom in een vochtige theedoek. In de koelkast kan je een artisjok dan 4-7 dagen bewaren. Artisjok kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje ook in de diepvries bewaren. Eerst ca. 7 minuten blancheren! Hij blijft bij minimaal -18C tot 6 maanden houdbaar.

 

WAT KAN IK MET ARTISJOK?

geheel koken en dan blaadje voor blaadje leegzuigen, lekker met een vinaigrette of een knoflooksausje. Als alle blaadjes eraf zijn, het hooi wegsnijden en de bodem opeten.

hele artisjokken vullen met een garnalen-, ei-, of hamsalade (blaadjes openvouwen en hooi wegsnijden, dan is er ruimte om te vullen)

gekookte bloembodems op pizza’s en in salades gebruiken

artisjokkenharten door de pasta samen met ham en bechamelsaus

hele kleine artisjokken kunnen in hun geheel gegeten worden, bijvoorbeeld gegrild van de barbecue, of gebakken in de oven.

WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN ARTISJOK?

Als er nog de lange steel aanwezig is, snijd hem helemaal af tot ca. 10 cm. Dat stukje steel is ook lekker als je hem goed schilt. Knip bruine puntjes van de bladeren en verwijder de bovenste bladeren, ze zijn meestal taai. Besprenkel breek- of snijvlakken altijd met citroensap,anders wordt de artisjok snel bruin.

De artisjok in voldoende water ca. 15 tot 40 minuten koken (afhankelijk van de grootte). Probeer één blaadje los te trekken, als dat makkelijk gaat, is de artisjok gaar. Bij het eten van de hele artisjok blaadje voor blaadje van de artisjok plukken en het zachte vruchtvlees onderaan het blad eruit zuigen. De laatste binnenste blaadjes en het ‘hooi’ verwijderen en niet opeten. De bodem kun je wel eten.

BEREIDINGSTIJDEN VAN ARTISJOKKEN

Koken: 15-40 minuten (afhankelijk van de grootte, als de blaadjes gemakkelijk loslaten is de artisjok gaar)

grillen: 30 minuten (kleine artisjokken)

Bron: Groentenenfruit

Werking:

Artisjokken werken bij zwelling van de lever en geelzucht, steunen de ontgifting van de lever en kunnen zelfs galstenen verhinderen.
Dit zorgt ervoor dat de cholesterolspiegel zinkt en het het bloed gereinigd wordt.
Artiskojjen worden bij pebaalde vetverbrandingsproblemen met winderigheid gebruikt, als de redden hiervan een storing in het galsysteem is.
De artisjok wordt dan ter ondersteuning van de verbranding ingezet.

De artisjokken bevatten bittere stoffen, waardoor de galafscheiding meer wordt en de levercellen meer beschermd worden. Verder heeft deze bittere stof een positieve werking op de vetstofwisseling. Om een geregelde vetverwerking te hebben, heeft u voldoende galsap nodig. Heeft u dit niet, dan krijgt u een hogere bloeddruk en neemt de kans op aderverkalking toe. Symptomen die wijzen op te weinig galsap zijn bijvoorbeeld een vol gevoel hebben, misselijk zijn of buikpijn hebben. De artisjok is dus een belangrijke groente want ze zorgt voor daling van het cholesterol en beschermt de bloedvaten en de lever.


Ondanks dat de artisjok een positieve bijdrage levert aan het verbranden van vet, is het geen middel om meer vet te kunnen eten. Direct na de maaltijd kan de artisjok het beste zijn werk doen. Vooral wanneer u een feestje heeft of uit eten gaat in een restaurant. Hier eet u over het algemeen meer en vetter dan anders. .

Top!