Christel-R

Verantwoorde detox

_DSC1054christel-r

Detoxen? En waarom?

Hoe gezond je ook leeft, je lichaam wordt altijd blootgesteld aan toxische stoffen.
Via onze voeding krijgen we bestrijdingsmiddelen binnen, maar ook e-nummers die vaak synthetisch zijn en de gifstoffen van verpakkingsmateriaal.
Via de lucht worden we o.a. vervuild door uitlaatgassen en fabrieken. Gifstoffen zitten overal, in je huis en om je huis. Nieuwe kleren bijvoorbeeld, een bron van giftige stoffen. Denk er maar eens over na hoe katoen wordt verbouwd en met welke stoffen dit bestreden wordt. Via plastic flessen krijgen we het o zo beroemde BPA binnen, een weekmaker die je naast plastic flessen in heel veel producten aantreft. Denk aan speelgoed, verpakkingen, waterkokers, bekers, senseo en meer.

Je lever en nieren zuiveren je bloed maar toxische stoffen worden opgeslagen in je vetreserves.

Wat kan je hier zoal tegen doen?

Eet volgens het mediterrane dieet: Veel groenten, fruit, vis olijfolie en weinig vlees.
Eet zo veel mogelijk vers voedsel en laat voorbewerkte producten links liggen.
Kies voor biologisch en wanneer dit niet gaat was je groenten en fruit grondig.
Gebruik natuurlijke verzorging/en schoonmaakmiddelen, maak bijvoorbeeld je eigen haar en gezicht maskers van natuurlijke producten.

Hoe ontdek je dat je belast bent?

De lever is ons primaire ontgiftingsorgaan, wanneer deze overbelast is kan je last krijgen van:
– slechte nachtrust
– vermoeidheid
– misselijkheid
– spijsverteringsproblemen
– vertraagde vetverbranding
– overgewicht
– pijnlijke gewrichten
– allergieën
– stemmingswisselingen
– depressies
– maag klachten
– verhoogde bloedsuikerspiegel
– hoofdpijn
– specifieke problemen bij vrouwen, zoals menstruatieproblemen, ontvruchtbaarheid, miskramen, pre-eclampsie,
hoge bloeddruk tijdens zwangerschap en vroeggeboorte.

Hoe pak ik dagelijkse detox aan?

Op het internet zijn veel verschillen soorten detox manieren te vinden waaronder kruidethee vasten, sapkuren en nog vele andere detox.
Ik zelf vind het nogal drastisch een maand alleen maar op sapjes te gaan leven en alle slechte voeding uit je leven te verbannen, ik kies voor de geleidelijke detox omdat ik denk dat het beter is je lichaam aan steeds gezondere voeding te laten wennen en de slechte juist rustig aan af te bouwen.
Daarbij is het makkelijker geleidelijk aan biologisch voedsel te eten omdat biologisch vaak “anders”  smaakt dan we gewent zijn.

Wat mag wel?

Drinken:
– Water
– Fruit water
– Kruiden thee
– Fruit/groenten sap (zelf geperst)

Tussendoortjes:
– Groenten/fruit
– Volle granen (rogge, haver, boekweit en quinoa)
– Ongebrande noten (amandelen en walnoten)
– Aardappel met schil
– Eieren
– Vis (niet gerookt)
– Schelpdieren
– Kiemen
– Zee zout en tuinkruiden als smaakversterker
– Honing als zoetstof
– Rijstwafels
– en alles liefst Biologisch

Wat niet?
– Vlees
– Koffie
– Groene, zwarte of witte thee
– E-nummers
– Suiker
– Snoep, chocola of chips
Nachtschade (tomaten, paprika, gewone aardappel, aubergine en courgette)
– Koe producten (melk/kaas etc)
– Brood
– Zoet fruit met veel suiker (bananen, appels, druiven)

Naast goede voeding is bewegen van belang! Neem ook tijd voor jezelf, ontspan, neem een massage en plan een dagje relaxen in sauna.

Belangrijk

Het is belangrijk dat je goed blijft eten. Soms hoor ik mensen die enkel op sapjes gaan leven. Ik begrijp dat je dit fijn vind en je hierdoor fit voelt, echter is ontgiften een zware klus voor je lichaam en heeft je lever het ook moeilijk. Honger jezelf daarom niet uit! Eiwitten zijn essentieel voor een goede ontgifting heb ik mij laten vertellen. Voor een goede ontgifting heb je ook chlorella nodig (niet bij zwangerschap en kies enkel voor een gebroken celwand), dit helpt om de giftige stoffen uit je lichaam te krijgen. Alfa-liponzuur en vitamine C ondersteunen daarbij. Daarnaast kan je denken aan ondersteuning van de lever, zoals kurkuma (extract). Detox thee kan je ook toepassen, deze vind je in de natuurwinkel. Pas niet alles tegelijk toe als je er geen verstand van hebt, dan kan je beter iemand om advies vragen. Houdt er rekening mee dat je de eerste dagen last kan krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en ontwenningsverschijnselen. Doe dit dan ook niet als je moet presteren maar bijvoorbeeld in je vakantie.

Zwanger willen worden, zwanger zijn of zoogfase?

In deze gevallen nooit ontgiften, de giftige stoffen komen vrij uit o.a. vet weefsel en gaat rond zweven. Wanneer je veel drinkt wordt dit afgevoerd. Deze gifstoffen wil je niet doorgeven aan je kind, blijf dus ver bij ontgiften vandaan wanneer bovenstaande van toepassing is. Wanneer vrouwen net bevallen zijn, willen ze ook vaak een paar kilo’s kwijt. Wacht hiermee totdat je kindje van de borst af is, ook hierbij komen de giftige stoffen uit vet vrij.

1 Comment:
UPAlbion.com says:

I think I should give it a shot!

Top!