Christel-R

Oil Pulling

Het is alweer een poos geleden dat ik een blog geschreven heb maar bij deze wil ik mijn ervaring over oil pulling graag met jullie delen.

Op het moment dat ik dit blog schrijf zit ik met mijn mond vol olie die ik langzaam door mijn mond heen spoel, ik doe dit nu twee weken iedere ochtend op een lege maag.
De eerste week had ik nogal last van dunne ontlasting, dit hoort erbij en is een teken dat het ontgiftingsproces is begonnen.
Oil pulling is een Ayurvedische techniek om je lichaam te ontgiften en is heel eenvoudig toe te passen en ook nog eens lekker goedkoop.

Wat is oil pulling

Oil pulling wat naar het nederlands vertaald gewoon olie trekken is, wat inhoudt dat je je mond met ongeraffineerde plantaardige olie spoelt.
Je kunt dit met doen met sesamolie, olijfolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie maar tegenwoordig wordt vaak extra virgin kokosolie daarvoor aangeraden vanwege de antibacteriële werking. Het is misschien een beetje een raar of ranzig idee maar nadat ik het geprobeerd had met geurloze kokos olie vond ik het reuze mee vallen als je ziet welke voordelen je ervan hebt! Je moet wel een beetje discipline hebben maar na een paar keer zie je al duidelijk verschil aan je tanden en tandvlees.

Je mondholte bevat miljarden bacteriën, virussen, schimmels en andere parasieten met hun bijhorende afvalstoffen die veelal toxisch zijn. En net als in de rest van het spijsverteringsstelsel moet er een balans zijn tussen de goede en slechte micro organismen en vaak is die balans verstoord en hebben zich afvalstoffen opgehoopt.

Je spoelt de olie met een soort trekkende en duwende beweging ongeveer een kwartier tot 20 minuten tussen je tanden door, door je hele mondholte. Het is niet de bedoeling dat je de olie als een dolle door je mond heen laat razen zodat je spierpijn in je kaken krijgt, maar dient het juist rustig en geleidelijk door je mond te laten gaan.
Door dit te doen worden de lymfeklieren en de stofwisseling gestimuleerd, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Het helpt tandplak verwijderen, tandsteen los te weken en bacteriën worden als een magneet door de olie aangetrokken en met het uitspugen van de olie afgevoerd waardoor ook je tandvlees er veel gezonder uit zal zien en je tanden op den duur veel witter zullen worden.
Slik de olie nooit door want hier zitten alle bacteriën in en die wil je juist uit je lijf in plaats van erin.
Spuug het in een zakje of fles waarna je het in de prullenbak gooit, dit omdat als je kokos olie in de gootsteen spuugt de afvoer op den duur verstopt zal raken.

Als je geen zin hebt of het vies vind 20 minuten met olie in je mond te zitten, of je mond gewoonweg geen 20 minuten kan houden 😛 kun je het ook bijvoorbeeld 2 keer 10 minuten doen.

 

De relatie tussen de mondholte en de rest van het lichaam

Oil pulling wordt meestal in eerste instantie gebruikt om problemen in de mondholte, zoals ontstoken tandvlees, slechte adem, tandsteen, gevoelige tanden en dergelijke op lossen. Het is echter gebleken dat de algehele gezondheid erbij gebaat is!

Bruce Fife, de man die in 1992 oil pulling in de Westerse wereld introduceerde zegt dat de gezondheid van de mond is verbonden met de gezondheid van je hele lichaam. Als er continue een teveel aan de zogenaamde bad buggies in de mond aanwezig zijn moet het lijf er voortdurend tegen vechten. Als het immuunsysteem overbelast raakt door stress, een ongezond dieet, gifstoffen uit de omgeving en dergelijk, kunnen de ziektenverwekkers zich door het lichaam gaan verspreiden en daar allerlei infecties, chronische ontstekingen en andere problemen veroorzaken.

Verschillende gezondheids voordelen van oil pulling die mensen hebben ervaren zijn o.a.:

 • Wittere tanden
 • Gezonder, roze tandvlees
 • Minder last van slechte adem
 • Meer energie
 • Helderder van geest
 • Minder hoofdpijnen
 • Gezondere Luchtwegen
 • Beter slapen
 • Zuivere huid en minder huidproblemen als acné en dergelijke en een strakkere huid, minder cellulitis etc.
 • Regelmatigere menstruatiecyclus
 • Minder last van PMS
 • Minder last van allergieën en asthma

 

Oil pulling in de praktijk

Als je de maximale voordelen uit oil pulling wil halen kun je dit het beste doen ’s ochtends op een nuchtere maag, dus wanneer je nog niets gegeten of gedronken hebt en voor het tanden poetsen.
Neem een goede kwaliteit plantaardige olie, die niet bewerkt is en bijvoorkeur biologisch. Meestal wordt sesamolie, zonnebloemolie of kokosolie gebruikt. Die eerste heeft misschien een wat penetrante smaak. Kokosolie wordt vaak gekozen vanwege de antibacteriële werking en om de smaak. Omdat kokosolie vast is bij kamertemperatuur, kun je deze beter eerst laten smelten.

Eventueel kun je enkele druppels etherische olie er in doen voor de smaak en de extra antibacteriële werking van bijvoorbeeld oregano olie. Ook kun je er een beetje van de oliemix bij doen.

In principe is 1x per dag voldoende, maar als je hevige infecties of orale problemen hebt kun je het voor iedere maaltijd doen.

dsc_5792psOil Pulling in stappen

 1. Neem 1 eetlepel olie in je mond, maar als je net begint kun je beter beginnen met 1 theelepel en dit langzaam opbouwen naar 1 eetlepel.
 2. Ik heb het kokosvet gesmolten waarna ik het in een klein schenk flesje heb overgegoten zodat je het weer makkelijker kan verwarmen door het op de verwarming te zetten of in warm water te leggen, zo is de olie makkelijker te gebruiken en het voelt fijner dan een eetlepel vet in je mond.
 3. Spoel 20 minuten lang de olie rustig door je mond met een soort duwende en trekkende beweging, zodat de olie goed overal in de mond en tussen de tanden kan komen. Daar komt ook de naam ‘oil pulling’ of ‘olie trekken’ van. Volgens Dr. Bruce Fife is het belangrijk deze 20 minuten aan te houden, niet korter, maar ook niet langer. Zoveel tijd heeft het namelijk nodig om tandsteen los te weken, maar is nog niet lang genoeg voor het lichaam om de gifstoffen en bacteriën weer terug op te nemen. Ook hier geldt dat als je net begint je beter korter kunt beginnen en iedere dag wat langer tot je op de 20 minuten per keer zit.
  Slik de olie niet door, als je de neiging om te slikken niet kunt onderdrukken, spuug je het uit en begin opnieuw, je wilt namelijk niet al die bacteriën in je lijf, maar juist er uit!
 4. Spuug de olie uit in een zakje of in de afvalbak, niet in de wasbak of gootsteen! Kokosolie kan je afvoer verstoppen en bovendien wil je al die bacteriën en troep liever niet daar. Als de olie nog geel is, heb je waarschijnlijk te kort gespoeld, het moet (romig) wit zijn.
 5. Spoel nu je mond twee keer met water. Lauw water werkt het best en soms wordt ook aangeraden om er een beetje (keltisch) zeezout in te doen. Ook hier geldt weer: niet doorslikken!
 6. Poets je tanden goed na.

Mogelijke bijwerkingen van oil pulling

Aangezien het hier onder andere om ontgiften gaat, kun je de eerste paar dagen de volgende symptomen krijgen:

 • Een loopneus
 • Keelpijn
 • Moeite ’s ochtends om wakker te worden
 • Koorts
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Puistjes
 • Een verergering van een chronische klacht
Top!