Christel-R

Cactusvijg

De cactusvijg heb ik 2 jaar geleden voor het eerst bij een wandeling in de Spaanse bergen gegeten.
Hier zul je ze niet snel in de supermarkt vinden, maar ik zag ze toevallig bij een Turkse supermarkt liggen.
Heb er een paar gekocht voor in mijn smoothie, heerlijk zoet maar de pitjes vind ik minder omdat deze best hard zijn.

De cactusvijg bevat veel b-caroteen. Het is dezelfde stof die bij wortelen zorgt voor de oranje kleur. B-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.
Een teveel hiervan zul je niet snel binnenkrijgen; het lichaam zet niet meer b-caroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. Daarnaast bevat de vrucht ook ijzer. Wanneer de vrucht in grote hpeveelheid gegeten word heeft het een laxerende werking.

Cactusvruchten zijn goed voor: de baarmoeder, beendergestel, bijnieren, bindweefsel, blaas, blindedarm, dikke en dunne darm, eierstokken, galblaas, tegen hart en vaten, kanker, lever, longen, luchtwegen, maag, milt, nieren, ogen, huid, ontstekingen, prostaat, reuma, schildklier, sinussen, stofwisseling, zenuwspanningen, zenuwstelsel.

Andere toepassingen

Naast consumptie worden de vijgcactussen ook voor andere dingen gebruikt. Zo gebruikt men de vrucht als belangrijk bestanddeel in geneesmiddelen tegen diabetes. Daarnaast wordt de cactus gekweekt als leefgebied voor de cochenille-luis. Deze gebruikt de vijg om een rode kleurstof te produceren, die in de textielindustrie wordt gebruikt.

Wat kan ik met cactusvijgen?

– halveren en uitlepelen
– in blokjes of plakjes door een fruitsalade
– in blokjes door een salade van witlof of rauwe andijvie
– of natuurlijk in een heerlijke smooethie

Top!