Christel-R

Klein besje, grote voordelen!

Het kleine blauwe besje lijkt grote voordelen voor de gezondheid te bezitten. Anthocyanine, de stof die de blauwe bes zijn blauwe kleur geeft, blijkt ontstekingsremmend, anti-verouderend, cholesterolverlagend en beschermend tegen verschillende ziekten te werken.

Anti-veroudering

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer anti-oxidanten bevatten dan blauwe bessen. Na blauwe bessen bevatten respectievelijk, aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel anti-oxidanten. Verder bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt.

Jammer

Jammergenoeg blijken de gezonde eigenschappen snel achteruit te gaan door verhitting en samen met veel suiker. Dus met veel bosbessenjam eten schiet je niet op. Verder bevat de ene blauwe bessen soort meer anti-oxidanten dan de andere. Ook de mate van rijpheid heeft invloed. Recente studies hebben aangetoond dat bij de combinatie blauwe bessen en zuivelproducten de anti-oxidanten niet optimaal door het lichaam worden opgenomen.

Blauwe bessen kopen en bewaren

Kies blauwe bessen die rijp en stevig zijn en uniform van maat. De kleur hoort een indigo blauw te zijn met een zilverachtige waas. Laat verschrompelde of beschimmelde bessen staan. Je kunt blauwe bessen het beste direct na aankoop gebruiken. Je kunt ze een dag of vijf in de (niet vochtige) la van je koelkast bewaren.

Verkrijgbaarheid

Over het algemeen zijn blauwe bessen in de maanden mei tot oktober vers te verkrijgen. Bevroren of gedroogde bessen zijn het hele jaar te krijgen.

Wassen

Was de blauwe bessen kort voordat je ze gaat gebruiken.

Invriezen

Wil je blauwe bessen invriezen, leg dan verse blauwe bessen één laag op een vetvrij papier. Laat ze zo bevriezen. Eenmaal bevroren kun je ze in een plastic zak of bak doen. Als je de bevroren bessen wilt gebruiken, neem de de benodigde hoeveelheid en was die.

Blauwe bessen eten

Blauwe bessen kun je uit de hand eten, combineren met vla, yoghurt, ijs of vruchtensalades verwerken. Maar je kunt je natuurlijk ook verwerken in gerechten als pannekoeken en muffins

Voedingswaarde

Bosbessen (vers), 50 bessen (68 g)
Calorieën: 38
Proteïnen: 0.46 g
Koolhydraten: 9.6 g
Vetten: 0.26 g
Vezels: 1.83g

Blauwe bessen

Blauwe bessen worden vaak onterecht bosbessen genoemd. Blauwe bessen zijn gecultiveerde bosbessen.

Echt geen zin in bosbessen

Kies dan één van de volgende supergezonde producten, die ook rijk zijn aan anti-oxidanten:

Broccoli
Tomaten
noten en zaden
knoflook
Granen
aardbeien
Ananas
Vette vis
Groene thee

Geen fruiteter?

Ben je geen fruiteter maar zou je wel meer fruit willen eten. Denk dan eens aan een fruitsapmachine. Met twee appelen, een handje blauwe bessen en het sap van een citroen maak je dan bijvoorbeeld een heerlijk gezond sapje. En er zijn natuurlijk nog een heleboel andere combinaties mogelijk.

Bron:gezondheid.rubriek

1 Comment:

If your arlteics are always this helpful, “I’ll be back.”

Top!